Οδηγός Καλλιέργειας Κάνναβης από τη Royal Queen Seeds

By Steven Voser Reviewed by: Gloria Payá


  • Το pH του χώματος μετρά την οξύτητα ή την αλκαλικότητα και επηρεάζει σημαντικά την υγεία των φυτών της κάνναβης. Το ιδανικό εύρος pH για την κάνναβη που καλλιεργείται σε χώμα είναι 6.0–7.0.
  • Τα φυτά κάνναβης μπορούν να απορροφήσουν θρεπτικά συστατικά μόνο εντός ενός συγκεκριμένου εύρους pH και οι αποκλίσεις μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών και «αποκλεισμό» των θρεπτικών συστατικών.
  • Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ψηφιακοί μετρητές ή kit δοκιμής pH για τον έλεγχο του pH του χώματος ή του νερού. Προσαρμογές μπορούν να γίνουν χρησιμοποιώντας διαλύματα αύξησης ή μείωσης του pH ή φυσικές μεθόδους, όπως το κομπόστ.
  • Η σωστή διαχείριση του pH προάγει υγιέστερα, πιο ζωηρά φυτά κάνναβης, οδηγώντας σε σοδειές υψηλότερης ποιότητας.

Τι είναι το pH του εδάφους;

Το pH μετρά πόσο όξινο ή αλκαλικό είναι κάτι. Η κλίμακα pH κυμαίνεται από 1–14, με το pH 7 να είναι ουδέτερο (το pH καθαρού νερού). Εάν το pH είναι χαμηλότερο από 7, μια ουσία θεωρείται όξινη (σκεφτείτε το ξίδι ή τον χυμό λεμονιού). Εάν το pH είναι υψηλότερο από 7, η ουσία είναι αλκαλική, όπως συμβαίνει με τα σαπούνια, τη χλωρίνη και την αμμωνία.

Με πιο επιστημονικούς όρους, το επίπεδο του pH έχει να κάνει με τη συγκέντρωση των ιόντων υδρογόνου, για παράδειγμα όπως συμβαίνει στο νερό που δίνετε στα φυτά σας. Η κλίμακα pH είναι λογαριθμική με βάση το 10, γεγονός που σημαίνει ότι το νερό με ρΗ 6 είναι ήδη 10 φορές πιο όξινο από το νερό με pH 7.

Ακολουθεί ένα βασικό διάγραμμα των διαφόρων επιπέδων pH σε καθημερινά είδη:

1.0 - Οξύ μπαταρίας
2.0 - Χυμός λεμονιού και ξίδι
3.0 - Χυμός πορτοκαλιού και αναψυκτικά
4.0 - Χυμός ντομάτας
5.0 - Μαύρος καφές και μπανάνες 
6.0 - Ούρα και γάλα 
7.0 - Καθαρό νερό, όχι νερό βρύσης ή εμφιαλωμένο
(το pH του τρεχούμενου ή του εμφιαλωμένου νερού έχει σημαντικές διακυμάνσεις)
8.0 - Θαλασσινό νερό και αυγά 
9.0 - Μαγειρική σόδα
10.0 - Υδροξείδιο του μαγνησίου και το νερό της λίμνης Great Salt Lake στη Γιούτα

Πώς το pH Επηρεάζει τη Διαθεσιμότητα των Θρεπτικών Συστατικών

Το pH του χώματός σας επηρεάζει άμεσα την ικανότητα των φυτών κάνναβης να απορροφούν θρεπτικά συστατικά. Αυτό συμβαίνει επειδή διαφορετικά θρεπτικά συστατικά γίνονται διαλυτά σε διαφορετικά επίπεδα pH. Σε pH 6.5, τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά είναι διαθέσιμα ως υδατοδιαλυτά ιόντα που απορροφώνται εύκολα μέσω των ριζών των φυτών σας. Με τη σειρά τους, τα φυτά σας λαμβάνουν τη διατροφή που χρειάζονται για να μεγιστοποιήσουν την ανάπτυξη.

Ωστόσο, όταν τα επίπεδα pH του χώματός σας αυξάνονται πολύ πάνω ή κάτω από το 6.5, η διαθεσιμότητα των θρεπτικών ουσιών αλλάζει. Σε χαμηλότερα επίπεδα pH, για παράδειγμα, ο σίδηρος (Fe), το μαγγάνιο (Mn) και το αλουμίνιο (Al) γίνονται πιο εύκολα διαθέσιμα στα φυτά και όταν υπάρχει πλεόνασμα αυτών των στοιχείων, γίνονται τοξικά για τα φυτά.

Εν τω μεταξύ, σε υψηλότερα επίπεδα pH, το κάλιο (K), ο φώσφορος (P), το θείο (S), το βόριο (Β) και το μολυβδαίνιο (Mo) γίνονται πιο προσιτά στα φυτά. Είτε έτσι είτε αλλιώς, όταν το pH του χώματός σας είναι χαμηλό, τα φυτά σας δεν μπορούν να απορροφήσουν τη σωστή ισορροπία των θρεπτικών συστατικών που χρειάζονται για υγιή ανάπτυξη.

Video id: 484379208

Τα οφέλη της διατήρησης του τέλειου pH

Τα οφέλη της διατήρησης του pH των φυτών σας είναι αρκετά προφανή: θα έχετε πιο υγιή φυτά που παρουσιάζουν πιο έντονη ανάπτυξη και, ως αποτέλεσμα, παράγουν καλύτερες σοδειές. Επιπλέον, θα διασφαλίσετε ότι ο χρόνος και τα χρήματα που έχετε δαπανήσει για τα λιπάσματα των φυτών σας αποδίδουν τα μέγιστα.

Ελέγχοντας τακτικά το pH του μέσου της καλλιέργειάς σας, θα είστε σε θέση να διασφαλίσετε ότι τα φυτά σας μπορούν να απορροφήσουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που τους δίνετε. Επιπροσθέτως, θα μπορείτε να εντοπίσετε τυχόν ανισορροπίες του pH νωρίς, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο να αντιμετωπίσετε ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά αργότερα στην καλλιέργειά σας (θα πούμε περισσότερα σχετικά με αυτό παρακάτω).

Σημάδια Υψηλού και Χαμηλού pH στα Φυτά Κάνναβης

Μερικά σημάδια ότι το pH σας είναι μειωμένο όταν καλλιεργείτε κάνναβη περιλαμβάνουν:

Χαμηλό pH
  • Αργή ανάπτυξη
  • Κόκκινος ή μοβ αποχρωματισμός των φύλλων και των κλαδιών
  • Νέκρωση των φύλλων (μαύρισμα και μαρασμός υγιών φύλλων)
  • Καμένες άκρες στα φύλλα
  • Φύλλα που κυρτώνουν
  • Χλώρωση των φύλλων (κίτρινα φύλλα με πράσινες φλέβες)
Υψηλό pH
  • Καφέ κηλίδες στα φύλλα
  • Φύλλα μικρά ή μαραμένα
  • Νέκρωση των φύλλων (μαύρισμα και μαρασμός υγιών φύλλων)
  • Χλώρωση των φύλλων (κίτρινα φύλλα με πράσινες φλέβες)
  • Νέκρωση στις άκρες των νέων φύλλων
  • Σκούρα πράσινα φύλλα με κόκκινη ή μοβ απόχρωση

Σημειώστε ότι όλα τα παραπάνω συμπτώματα στην πραγματικότητα προκαλούνται από ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά που προκύπτουν από ανισορροπίες του pH. Ωστόσο, δεν μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε απλά δίνοντας στα φυτά σας περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά που τους λείπουν. Αντίθετα, θα χρειαστεί να ρυθμίσετε εκ νέου το pH σας ξεπλένοντας το χώμα σας για να το απαλλάξετε από τις μεγάλες συγκεντρώσεις των θρεπτικών συστατικών και στη συνέχεια να αρχίσετε να χορηγείτε στα φυτά σας ένα ισορροπημένο μείγμα θρεπτικών συστατικών ξανά.

Κατανόηση και πρόληψη του αποκλεισμού θρεπτικών ουσιών

Ο αποκλεισμός θρεπτικών ουσιών (μερικές φορές αναφέρεται ως «αποκλεισμός θρεπτικών συστατικών») λαμβάνει χώρα όταν τα φυτά της κάνναβης δεν μπορούν να απορροφήσουν θρεπτικά συστατικά από το έδαφος ή από τα λιπάσματα που χρησιμοποιείτε. Μία από τις κύριες αιτίες του αποκλεισμού των θρεπτικών ουσιών είναι η ανισορροπία του pH, αλλά μπορεί επίσης να προκληθεί και από τη συσσώρευση αλάτων κοντά στη ρίζα ως αποτέλεσμα της χορήγησης ορυκτών λιπασμάτων (τα οποία τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε άλατα).

Το Καλύτερο Εύρος pH για το Στάδιο της Ανθοφορίας στο Χώμα

Τα φυτά κάνναβης αναπτύσσονται αποτελεσματικά σε ουδέτερο εύρος pH 6-7 από τον σπόρο έως τη συγκομιδή. Ωστόσο, οι έμπειροι καλλιεργητές συχνά επιθυμούν να αυξάνουν ελαφρώς το pH του χώματός τους στο 6.5-7.5 κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας για να μεγιστοποιήσουν την ικανότητα του φυτού τους να απορροφά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανθοφορία. Τόσο το κάλιο όσο και ο φώσφορος (τα πιο σημαντικά μακροθρεπτικά συστατικά για την υποστήριξη της ανάπτυξης των ανθών), καθώς και το ασβέστιο, το θείο και το μαγνήσιο, γίνονται όλο και πιο διαθέσιμα όταν τα επίπεδα του pH είναι ελαφρώς αυξημένα.

Αυξάνοντας ελαφρώς το pH του χώματός σας, θα διασφαλίσετε ότι τα φυτά σας λαμβάνουν μια καλή ποσότητα θρεπτικών συστατικών για την ανθοφορία, ενώ ταυτόχρονα μειώνετε την πρόσβασή τους στο άζωτο—το οποίο δεν θα χρειάζονται κατά τη φάση της ανθοφορίας τους. Στην πραγματικότητα, η υψηλή διαθεσιμότητα αζώτου κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας μπορεί να προκαλέσει διατροφικές ανισορροπίες που εμποδίζουν σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη των ανθών.

  • Διάγραμμα pH Χώματος: 6.0–7.0

Εάν καλλιεργείτε σε χώμα, το βέλτιστο επίπεδο pH για τη ριζική ζώνη είναι μεταξύ 6.0 και 7.0. Ωστόσο, δεν υπάρχει ένας αριθμός σε αυτό το εύρος που να θεωρείται "βέλτιστος". Έτσι, ενδέχεται να είναι ευεργετικό να επιτρέψετε μια κάποια φυσική διακύμανση σε αυτό το εύρος με στόχο τη βέλτιστη πρόσληψη των θρεπτικών ουσιών.

Καθώς κάνετε προσαρμογές, δοκιμάστε να λαμβάνετε μια ελαφρώς διαφορετική ένδειξη στον μετρητή σας κάθε φορά. Μπορείτε, για παράδειγμα, να ρυθμίσετε το pH σας στο 6.2 για ένα πότισμα και μετά στο 6.6 στο επόμενο. Όσο παραμένει εντός του εύρους 6.0–7.0, είστε σε καλό σημείο. Το χώμα επιτρέπει κάποια λάθη αναφορικά με τις ανισορροπίες του pH, αλλά τα περιθώρια λάθους είναι περιορισμένα.

Εάν καλλιεργείτε καθαρά βιολογικά —δηλαδή δεν χορηγείτε ορυκτά συστατικά—το pH δεν αποτελεί πρόβλημα. Εάν χρησιμοποιείτε τροποποιημένο ή κομποστοποιημένο χώμα με οργανική ύλη, οι μικροοργανισμοί θα κάνουν τα θρεπτικά συστατικά πιο διαθέσιμα στις ρίζες. Ωστόσο, οι περισσότεροι καλλιεργητές που χρησιμοποιούν τυπικά μείγματα για γλάστρες και θρεπτικά ορυκτά συστατικά θα πρέπει πράγματι να υπολογίσουν το pH.

Διάγραμμα μπάρες που δείχνει πώς το pH του εδάφους (από 4,5 έως 9,5) επηρεάζει τη διαθεσιμότητα θρεπτικών συστατικών όπως άζωτο, φώσφορος, κάλιο, ασβέστιο, θείο, μαγνήσιο, σίδηρος, μαγγάνιο, βόριο, χαλκό, ψευδάργυρο και μολυβδαίνιο.
  • Επιλέξτε τη βιολογική καλλιέργεια και ξεχάστε τη μέτρηση του pH

Στην RQS, υποστηρίζουμε σθεναρά την καλλιέργεια βιολογικής κάνναβης, δεδομένου ότι προσφέρει ένα πολύ ανώτερο προϊόν, καθώς κι επειδή αφαιρεί την ταλαιπωρία από τη διαδικασία της καλλιέργειας, ειδικά όσον αφορά στο pH.

Ενώ η χρήση χημικών θρεπτικών συστατικών μπορεί να φαίνεται απλή, ενδέχεται να χρειαστεί λίγος χρόνος για να εξασκηθείτε και να ξεκινήσετε σωστά τη χορήγηση λιπάσματος στα φυτά σας με υγρά ορυκτά λιπάσματα. Από την άλλη πλευρά, τα οργανικά θρεπτικά συστατικά προωθούν φυσικά την υγεία των φυτών σας υποστηρίζοντας την ανάπτυξη μιας υγιούς μικροβιακής ζωής εντός του μέσου.

Η χρήση φυσικών λιπασμάτων, όπως το κομπόστ, τα χυτεύματα σκουληκιών και τα οστεάλευρα, δημιουργούν το ιδανικό έδαφος για υγιή βακτήρια και μύκητες που διατηρούν τις συνθήκες του χώματός σας βέλτιστες. Επομένως, δεν χρειάζεται να παρακολουθείτε το pH του εδάφους σας τόσο στενά.

  • Διάγραμμα pH Υδροπονικής Καλλιέργειας Χωρίς Χώμα: 5.5–6.5

Η υδροπονική καλλιέργεια και η ανάπτυξη χωρίς χώμα αποτελεί ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο όσον αφορά στο pH. Εάν καλλιεργείτε χωρίς χώμα, όπως στην περίπτωση της χρήσης κοκοφοίνικα, το βέλτιστο επίπεδο pH στη ριζική ζώνη πρέπει να είναι κάπως χαμηλότερο έναντι της προαναφερθείσας περίπτωσης, δηλαδή μεταξύ 5.5–6.5. Το ίδιο ισχύει για όλες τις μεθόδους υδροπονικής καλλιέργειας.

Με αυτές τις μεθόδους, είναι εξίσου σημαντικό να αφήσετε το επίπεδο pH να κυμαίνεται σε όλο το αποδεκτό εύρος για να υποστηρίξετε την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών. Για παράδειγμα, σε υδροπονικές καλλιέργειες, το ασβέστιο και το μαγνήσιο απορροφώνται κυρίως σε επίπεδα pH άνω του 6, ενώ άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως το μαγγάνιο, προτιμούν ένα ελαφρώς χαμηλότερο pH.

Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, καθώς τα επίπεδα του pH θα έχουν φυσικά μια ελαφριά διακύμανση σε μια υδροπονική καλλιέργεια. Θα χρειαστεί να επέμβετε μόνο εάν το επίπεδο pH βγει εκτός του βέλτιστου εύρους 5.5–6.5.

Όταν καλλιεργείτε με κοκοφοίνικα, περλίτη ή υδροπονικά, είστε υπεύθυνοι για τη χορήγηση θρεπτικών ουσιών απευθείας στη ριζική ζώνη μέσω του νερού, γεγονός που σημαίνει ότι οι τεράστιες διακυμάνσεις του ρΗ ενέχουν μεγαλύτερους κινδύνους. Το αδρανές μέσο που χρησιμοποιείται στην υδροπονική ή χωρίς χώμα καλλιέργεια απλώς συγκρατεί το νερό και παρέχει υποστήριξη για τις ρίζες. Έτσι, όταν χορηγείτε θρεπτικά συστατικά, θα πρέπει να προσέξετε για να μην "υπερφορτώσετε" τα φυτά σας.

Διάγραμμα μπάρες που απεικονίζει πώς το pH του εδάφους επηρεάζει τη διαθεσιμότητα θρεπτικών συστατικών για τα φυτά. Ο άξονας Χ κυμαίνεται από pH 4,5 έως 8,5, ενώ ο άξονας Υ αντιπροσωπεύει τη σχετική διαθεσιμότητα θρεπτικών συστατικών. Τα θρεπτικά συστατικά που εμφανίζονται περιλαμβάνουν άζωτο, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, μαγγάνιο, βόριο, ψευδάργυρο και χαλκό.

Πώς να Παρακολουθείτε και να Ρυθμίζετε το pH στο Νερό της Κάνναβης

Μια από τις πιο σημαντικές ενέργειες για τη διατήρηση ενός υγιούς εύρους pH στο χώμα είναι να ελέγχετε τακτικά το pH του νερού σας. Το pH τόσο του εμφιαλωμένου όσο και του τρεχούμενου νερού μπορεί να ποικίλλει πολύ και θα επηρεάσει άμεσα το pH του χώματος των φυτών σας. Ως εκ τούτου, σας συνιστούμε να μετράτε πάντα το pH του νερού σας πριν ποτίσετε τα φυτά σας, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθείτε το pH της απορροής σας.

Ένας από τους πιο παραδοσιακούς τρόπους παρακολούθησης του pH του χώματος είναι με ένα kit δοκιμής του pH. Για να το κάνετε αυτό, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  1. Πάρτε ένα δείγμα από το νερό, το θρεπτικό διάλυμα ή την απορροή σας.
  2. Προσθέστε 1–2 σταγόνες διαλύματος pH.
  3. Ανακινήστε το διάλυμα για να ενωθεί σωστά.
  4. Συγκρίνετε το χρώμα του διαλύματός σας με το χρωματολόγιο που συνοδεύει το kit σας.

Θέλετε έναν πιο ακριβή και απλό τρόπο μέτρησης του pH στην καλλιέργεια της κάνναβής σας; Μην ψάχνετε άλλο, καθώς το PH Tester της Hanna Instruments είναι ιδανικό. Ακολουθώντας μια απλή διαδικασία βαθμονόμησης, αυτό το πεχάμετρο μεγέθους τσέπης θα σας παρέχει ακριβείς μετρήσεις του pH άμεσα—χωρίς να χρειαστεί να συγκρίνετε το χρώμα του διαλύματος με κάποιο χρωματολόγιο.

PH Κάνναβης — Συχνές Ερωτήσεις

Ας αναλύσουμε μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις που σχετίζονται με το pH της κάνναβης. Μη διστάσετε να επιστρέψετε εδώ, εάν αντιμετωπίσετε προβλήματα που σχετίζονται με το pH κατά τη διάρκεια της καλλιέργειάς σας.

Μπορώ να ελέγξω το pH του λιπάσματος μου πριν ή μετά την προσθήκη των θρεπτικών ουσιών;
Να μετράτε πάντα το pH αφού προσθέσετε τα θρεπτικά συστατικά ή άλλα βελτιωτικά, καθώς θα αλλάξουν την τιμή pH του νερού σας. Αφού αναμίξετε το θρεπτικό διάλυμα, χρησιμοποιήστε ένα μετρητή pH ή σταγόνες για να ελέγξετε το επίπεδο του pH.
Πρέπει να μετρήσω το pH της απορροής μετά τη σίτιση των φυτών μου;
Ναι. Να θυμάστε πάντα να ελέγχετε το pH της απορροής των θρεπτικών συστατικών, καθώς αυτό θα σας προσφέρει ενδείξεις για το pH του μέσου σας.
Πόσο ακριβή πρέπει να είναι τα επίπεδα του pH κατά την καλλιέργεια της κάνναβης;
Μη θορυβηθείτε εάν τα θρεπτικά συστατικά σας είναι λίγο κάτω ή πάνω από τις βέλτιστες συνθήκες που αναφέραμε παραπάνω. Θα πρέπει να λάβετε δράση στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν μεγάλες αλλαγές στο pH που μπορεί να εμποδίσουν την ικανότητα του φυτού να προσλαμβάνει θρεπτικά συστατικά.

Μέτρηση του pH με Σταγόνες

Τα kit μέτρησης του pH συνήθως περιέχουν έναν δοκιμαστικό σωλήνα, ένα μπουκάλι δοκιμαστικού διαλύματος κι ένα διάγραμμα pH με χρωματική κωδικοποίηση. Ο έλεγχος του pH του εδάφους σας με αυτά τα kit είναι εξαιρετικά απλός:

1. Προετοιμάστε το λίπασμα σας όπως συνήθως κι ανακατέψτε το απαλά. Προσέξτε να μην οξυγονώσετε υπερβολικά το λίπασμά σας, καθώς αυτό μπορεί να μειώσει την ένδειξη του pH.

2. Γεμίστε τον μισό δοκιμαστικό σωλήνα με το λίπασμά σας και προσθέστε 3 σταγόνες δοκιμαστικού υγρού.

Οδηγός βήμα προς βήμα για τη δοκιμή του pH του εδάφους: ανακατέψτε το χώμα με νερό σε ένα μπολ, προσθέστε 3 σταγόνες υγρού δοκιμής σε έναν δοκιμαστικό σωλήνα. Ο δοκιμαστικός σωλήνας δείχνει ουδέτερο pH 7,0, το οποίο είναι ιδανικό για κηπουρική και υγεία φυτών.

3. Ανακινήστε απαλά τον δοκιμαστικό σωλήνα για να αναμίξετε το διάλυμα ελέγχου του pH με το λίπασμά σας.

4. Χρησιμοποιήστε το χρωματικό διάγραμμα για να ελέγξετε το pH του λιπάσματος σας και, αν χρειαστεί, χρησιμοποιήστε προϊόντα αύξησης/μείωσης pH για να το ρυθμίσετε.

5. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία με την απορροή από το λίπασμα. Εάν η ένδειξη του pH από την απορροή είναι πολύ χαμηλότερη ή υψηλότερη από εκείνη του λιπάσματός σας και εντός της ζώνης κινδύνου (κάτω από 5 ή πάνω από 7), ίσως χρειαστεί να ρυθμίσετε το pH του χώματός σας.

Οδηγίες για τη δοκιμή του pH του εδάφους: ανακινήστε ελαφρά τον δοκιμαστικό σωλήνα και συγκρίνετε το χρώμα του υγρού με έναν πίνακα για να καθορίσετε το pH του εδάφους. Η εικόνα δείχνει έναν δοκιμαστικό σωλήνα με pH 7,0, που υποδεικνύει ουδέτερο έδαφος.

Μέτρηση pH με Ψηφιακό Μετρητή pH

Η μέτρηση του pH με έναν ψηφιακό μετρητή pH (όπως ο δικός μας ελεγκτής pH) δεν θα μπορούσε να είναι πιο απλή. Αφού βαθμονομήσετε τη συσκευή σας, απλώς τοποθετήστε τη στο λίπασμα, στην απορροή και στο χώμα σας για να λάβετε μια ακριβή ένδειξη του pH.

Πώς να ρυθμίσετε το pH κατά την καλλιέργεια της κάνναβης

Εάν το pH του λιπάσματος, του εδάφους ή του νερού σας είναι πολύ εκτός του βέλτιστου εύρους, θα πρέπει να το ρυθμίσετε άμεσα. Αυτό μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας προϊόντα αύξησης ή μείωσης pH, τα οποία μπορείτε να αποκτήσετε σε οποιοδήποτε κατάστημα. Εάν το pH σας είναι πολύ υψηλό, θα πρέπει φυσικά να προσθέσετε ένα προϊόν μείωσης pH και αντίστροφα στην αντίθετη περίπτωση.

  • Χρησιμοποιώντας προϊόντα μείωσης pH

Δεδομένης της αλκαλικότητας του νερού της βρύσης, στις περισσότερες περιπτώσεις θα πρέπει να μειώσετε το pH αντί να το αυξήσετε. Για να το κάνετε αυτό, προσθέστε μικρές ποσότητες διαλύματος μείωσης του pH (υπάρχουν πολλές διαφορετικές μάρκες στην αγορά) είτε στο διάλυμα νερού, είτε στα θρεπτικά συστατικά, ανακατέψτε κι ελέγξτε ξανά το pH. Επαναλάβετε τη διαδικασία έως ότου τα επίπεδα του pH σας είναι τα κατάλληλα.

  • Χρησιμοποιώντας προϊόντα αύξησης pH

Η διαδικασία αύξησης του pH του νερού ή του θρεπτικού διαλύματος είναι ίδια με αυτή της μείωσης του. Απλώς προσθέστε μικρές ποσότητες του προϊόντος αύξησης του pH στα διαλύματα ή στο νερό σας έως ότου οι μετρήσεις του pH σας είναι στα σωστά επίπεδα.

  • Εναλλακτικοί τρόποι μείωσης ή αύξησης του pH κατά την καλλιέργεια κάνναβης

Εκτός από τη χρήση ρυθμιστών pH, μπορείτε επίσης να μειώσετε ή να αυξήσετε το pH του χώματός σας χρησιμοποιώντας πλήθος φυσικών προϊόντων. Η κοπριά, το λίπασμα, τα χυτεύματα σκουληκιών, το τσάι κομπόστ, οι βελόνες πεύκου και η τέφρα ξύλου βοηθούν στην ελαφρά μείωση του pH του χώματός σας με την πάροδο του χρόνου.

Παρόλο που αυτά τα προϊόντα τείνουν να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αποφέρουν αποτελέσματα, βοηθούν επίσης στη δημιουργία υγιούς μικροβιακής ζωής γύρω από τις ρίζες του φυτού σας, γεγονός που βοηθά με τη σειρά του την προώθηση της υγιούς ανάπτυξης των φυτών, ενώ παράλληλα τα προστατεύουν από παθογόνα και παράσιτα.

Ο χυμός λεμονιού και το ξίδι είναι επίσης πολύ αποτελεσματικά στη μείωση του pH. Απλώς θυμηθείτε να τα αραιώσετε σε νερό για να αποφύγετε τη δραστική μείωση του pH ή/και την καταστροφή των ριζών του φυτού σας.

Το πιο κοινό προϊόν που χρησιμοποιείται για την αύξηση του pH του χώματος είναι ο ασβέστης ή ο ασβεστόλιθος, ο οποίος υπάρχει σε σκόνη, σφαιρίδια ή ενυδατωμένη μορφή. Εναλλακτικά, συνιστούμε τη χρήση τέφρας ξύλου, η οποία βοηθά στην αύξηση του pH σταδιακά και προσφέρει κάλιο, ασβέστιο κι άλλα μικροθρεπτικά συστατικά.

Άτομο που δοκιμάζει το pH ενός υγρού με μετρητή pH και σύριγγα. Η σύριγγα πρόκειται να εισαχθεί σε ένα ποτήρι, με άλλα δύο ποτήρια ορατά στο τραπέζι για τη διαδικασία μέτρησης του pH.

Πώς να διορθώσετε το pH στην κάνναβη (στο χώμα και στην υδροπονική καλλιέργεια)

      1. Πάντα να ελέγχετε το pH του χώματος ή της δεξαμενής σας πριν κάνετε οποιεσδήποτε προσαρμογές.
      2. Εάν το pH σας είναι πολύ υψηλό (πολύ αλκαλικό), σας συνιστούμε να προσθέσετε μικρές ποσότητες χυμού λεμονιού ή ξιδιού στο νερό σας όταν ποτίζετε τα φυτά σας (όταν καλλιεργείτε στο χώμα). Για καλύτερα αποτελέσματα, αραιώστε τον χυμό ή το ξίδι σε τουλάχιστον 5–10 μέρη νερού, εφαρμόστε το σταδιακά και συνεχίστε να ελέγχετε το pH σας έως ότου φτάσετε στο ιδανικό επίπεδο. Εάν χρησιμοποιείτε υδροπονική καλλιέργεια, σας συνιστούμε να προσθέσετε μικρές ποσότητες ενός προϊόντος μείωσης του pH (1–2 ml) στη δεξαμενή σας έως ότου λάβετε τη σωστή ένδειξη pH.
      3. Εάν το pH σας είναι πολύ χαμηλό (πολύ όξινο), σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε ένα υγρό προϊόν ασβέστη δολομίτη για να αυξήσετε το pH του χώματός σας. Εάν χρειάζεστε μια γρήγορη λύση, μπορείτε να αυξήσετε το pH σας προσθέτοντας μαγειρική σόδα στο νερό σας. Ωστόσο, οι περισσότεροι καλλιεργητές θεωρούν ότι τα αποτελέσματα είναι βραχυπρόθεσμα και καταλήγουν σε ασβέστη δολομίτη για πιο σταθερά αποτελέσματα. Στην υδροπονία, συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε ένα φυσικό διάλυμα αύξησης του pH για να ρυθμίσετε τα επίπεδα.
Οδηγός για ρύθμιση του pH του εδάφους: λεμόνι και ξίδι για αύξηση του pH ('Πολύ αλκαλικό'), μαγειρική σόδα και δολομίτης για μείωση του pH ('Πολύ όξινο').

Κάνναβη και pH — Συμπέρασμα

Η παρακολούθηση και η ρύθμιση του pH του χώματος ή της δεξαμενής σας είναι ένα από τα κλειδιά για την καλλιέργεια υγιών φυτών κάνναβης και την παραγωγή μιας μεγάλης σοδειάς. Εάν έχετε τα δικά σας κόλπα για τη ρύθμιση του pH στον κήπο της κάνναβης, μοιραστείτε τα στα σχόλια παρακάτω!

Ειστε 18 χρονων ή ανω;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.

Ευρετήριο Θεμάτων Οδηγού Καλλιέργειας

eKomi silver seal
4.7 στα 5
στα 40481 αξιολογήσεις