The RQS Blog

.


By Luke Sumpter Reviewed by: Gloria Payá


Τα φυτοχημικά που υπάρχουν στην κάνναβη διαφέρουν πολύ από αυτά που υπάρχουν στον καπνό της, αφού την κάψετε. Αν σας λέγαμε πως το να φάτε μια ολόκληρη σακούλα με κάνναβη δε θα σας προκαλούσε κανένα ψυχοτρόπο αποτέλεσμα, θα μας πιστεύατε;

Η αλήθεια είναι πως η ωμή κάνναβη δεν περιέχει ψυχοτρόπα μόρια, ή μάλλον, περιέχει πολύ χαμηλές ποσότητες. Αντ' αυτού, τα φρέσκα, κολλώδη άνθη είναι πλούσια σε πρώιμα χημικά, τα οποία ονομάζονται κανναβινοειδή οξέα.

Χρειάζεται μια αντίδραση που προκαλείται από τη θέρμανση—γνωστή ως αποκαρβοξυλίωση—για να μετατρέψει τα μη-ψυχοτρόπα κανναβινοειδή οξέα στα κανναβινοειδή που γνωρίζουμε και αγαπάμε.

Γιατί είναι σημαντική η αποκαρβοξυλίωση της κάνναβης

Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε τα πάντα γύρω από την αποκαρβοξυλίωση. Θα ανακαλύψετε τους ακριβείς μηχανισμούς που εμπλέκονται, πώς να αποκαρβοξυλιώσετε τα άνθη σας και γιατί πρέπει να αποκαρβοξυλιώνετε και τις ποικιλίες που είναι πλούσιες σε CBD.

Αποκαρβοξύλιωση: Τι είναι;

Η λέξη αποκαρβοξυλίωση ακούγεται σαν ένας περίπλοκος όρος που συνεχώς ξεχνούσαμε στο μάθημα της χημείας. Παρά το πώς ακούγεται, απλώς περιγράφει μια απλή χημική διαδικασία, η οποία είναι θεμελιώδης για την κατανάλωση κάνναβης.

Η αγάπη για την κάνναβη ξυπνάει και την αγάπη για την επιστήμη σε πολλούς καλλιεργητές και χρήστες. Αγκαλιάστε το πάθος σας για την κάνναβη και να μάθετε τι ακριβώς συμβαίνει με την πολύτιμη κάνναβή σας, όταν ανέβετε ένα τσιγάρο .

  • Τι είναι τα κανναβινοειδή οξέα;

Καθώς κοιτάτε από κοντά τα άνθη σας, είναι πιθανό να παρατηρήσετε μια στρώση μικρών, κρυσταλλικών δομών. Αυτοί οι αδένες—γνωστοί και ως τριχίδια—δουλεύουν ασταμάτητα για να παράγουν ρητίνη γεμάτη με κανναβινοειδή οξέα, όπως το THCA και το CBDA.

Καθώς η επιστήμη γύρω από την κάνναβη συνεχίζει να εξελίσσεται, οι ερευνητές ανακαλύπτουν ότι αυτά τα μόρια έχουν τα δικά τους, μοναδικά χαρακτηριστικά και επιδράσεις. Το THCA, ωστόσο, δεν παράγει ψυχοδραστικά αποτελέσματα κι έτσι δεν παίζει κάποιον ρόλο στις επιδράσεις της κάνναβης.

Όταν καίτε το τσιγάρο σας ή ενεργοποιείτε τον ατμοποιητή σας, εκθέτετε τα μόρια αυτά σε υψηλές θερμοκρασίες. Αυτή η θέρμανση προκαλεί την αποβολή μιας ομάδας άνθρακα, μια σύντομη διαδικασία γνωστή και ως αποκαρβοξυλίωση. Έτσι, τα κανναβινοειδή οξέα, όπως το THCA και το CBDA, μετατρέπονται στα αντίστοιχα κανναβινοειδή (THC, CBD, κλπ) προσφέροντας τις αγαπημένες μας επιδράσεις.

  • Σε ποιες θερμοκρασίες προκαλείται η αποκαρβοξυλίωση;

Η αποκαρβοξυλίωση συνήθως συμβαίνει στην ίδια θερμοκρασία για το CBDA και το THCA. Όταν εκτίθενται σε θερμοκρασίες γύρω στους 110°C συνεχόμενα για 30 με 45 λεπτά, τα δύο οξέα μετατρέπονται σε CBD και THC. Αυτή η θερμοκρασία όμως είναι αρκετά χαμηλή ώστε να διατηρήσει άθικτα τα αρωματικά τερπένια και τα υπόλοιπα επιθυμητά φυτοχημικά.

What Are Cannabinoid Acids?
  • Πλεονεκτήματα της αποκαρβοξυλίωσης

Η αποκαρβοξυλίωση προσφέρει μια πληθώρα πλεονεκτημάτων. Αν και το κάπνισμα μετατρέπει άμεσα το THCA σε THC, υπάρχουν κι άλλα πλεονεκτήματα στην αποκαρβοξυλίωση της κάνναβης ακόμη και πριν την καπνίσετε.

Ενεργοποίηση των κανναβινοειδών

Η αποκαρβοξυλίωση ενεργοποιεί τα ψυχοτρόπα (THC) και τα ολιστικά (CBD, κ.α.) στοιχεία της κάνναβης. Αν και είναι απαραίτητη για το κάπνισμα και το άτμισμα, τα βρώσιμα απαιτούν μια ελαφρώς διαφορετική προεργασία, ώστε να είναι εξίσου αποτελεσματικά.

Αποτρέπει την ανάπτυξη παθογόνων

Η αποκαρβοξυλίωση επίσης παρέχει προστασία. Αν και τα άνθη κάνναβης είναι συνήθως πολύ πιο ασφαλή στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου, διάφορα παθογόνα μπορούν ακόμη να τα προσβάλουν ενώ είναι αποθηκευμένα. Η αποκαρβοξυλίωση βοηθά στην απομάκρυνση της υγρασίας, ελαχιστοποιώντας έτσι τις πιθανότητες να προσβληθούν τα άνθη από παθογόνους μικροοργανισμούς.

  • Γιατί χρειάζεται να αποκαρβοξυλιώνετε τις ποικιλίες CBD

Ακριβώς όπως χρειάζεται να αποκαρβοξυλιώνετε τις πλούσιες σε THC ποικιλίες για να ενισχύσετε τα αποτελέσματά τους, έτσι και με τις ποικιλίες CBD, θα έχετε επιπλέον ευεργετικά αποτελέσματα. Κατά την αποκαρβοξυλίωση, το CBDA μετατρέπεται σε CBD. Αν και το CBDA έχει επιδείξει κάποιες ενδιαφέρουσες επιδράσεις, το CBD προσφέρει αποτελέσματα, τα οποία έχουν κατανοηθεί πολύ περισσότερο. Γι' αυτό, λοιπόν, πριν παρασκευάσετε βρώσιμα, βάμματα ή έλαια από άνθη CBD βεβαιωθείτε πως τα έχετε αποκαρβοξυλιώσει, ώστε να απολαύσετε τις καλύτερες δυνατές επιδράσεις.

Θερμοκρασία αποκαρβοξυλίωσης για το THC και το CBD

Οι θερμοκρασίες αποκαρβοξυλίωσης είναι περίπου οι ίδιες για τα περισσότερα κανναβινοειδή. Όπως αναφέραμε παραπάνω, οι 110°C για 30–45 λεπτά είναι αρκετοί ώστε να κάνουν τη δουλειά.

Σημεία βρασμού κανναβινοειδών, τερπενίων και φλαβονοειδών

Πολλοί καπνιστές κάνναβης συγχέουν την αποκαρβοξυλίωση με την ατμοποίηση (σημείο βρασμού). Αν και η αποκαρβοξυλίωση προκαλείται φυσικά όταν ατμίζετε, το σημείο βρασμού των διαφόρων κανναβινοειδών, τερπενίων και φλαβονοειδών, μπορεί να διαφέρει σημαντικά.

Αν προτιμάτε να ατμίζετε την κάνναβή σας, τότε ρίξτε μια ματιά στις προτεινόμενες θερμοκρασίες που παρατίθενται παρακάτω.

  • Κανναβινοειδή

Τα κανναβινοειδή εξατμίζονται σε διαφορετικές θερμοκρασίες. Αυτό σημαίνει πως οι ατμοποιητές με συγκεκριμένες ρυθμίσεις θερμότητας μπορούν να στοχεύσουν συγκεκριμένα κανναβινοειδή. Αλλάξτε τη θερμοκρασία ανάλογα με το είδος της ποικιλίας που καπνίζετε και θα διαπιστώσετε πως διαφορετικές ρυθμίσεις λειτουργούν καλύτερα για άνθη πλούσια σε THC και άνθη πλούσια σε CBD.

THC 157°C
CBD 160–180°C
  • Τερπένια

Τα τερπένια είναι η βάση όλων των μοναδικών και υπέροχων γεύσεων που συναντάμε στις ποικιλίες κάνναβης. Επιπλέον, αυτά τα μόρια λειτουργούν συνεργατικά με τα κανναβινοειδή ενισχύοντας τα αποτελέσματά τους.

Caryophyllene 119°C
Myrcene 166–168°C
Cineole 176°C
Limonene 177°C
Linalool 198°C
Terpineol 218°C
  • Φλαβονοειδή

Τα φλαβονοειδή ενισχύουν και αυτά την περίπλοκη φυτοχημεία της κάνναβης. Προσφέρουν αντιοξειδωτικές επιδράσεις, με μερικά από αυτά να συναντώνται σε όλο το φυτικό βασίλειο, ενώ άλλα να εντοπίζονται μόνο στο φυτό της κάνναβης.

Apigenin 178°C
Cannflavin A 182°C
Quercetin 250°C

Αποκαρβοξυλίωση του κιφ και των συμπυκνωμάτων

Το κιφ και τα συμπυκνώματα κάνναβης προσφέρουν μια δραστικότερη εμπειρία από την απλή κατανάλωση των ανθών. Οι καλλιεργητές συνήθως συλλέγουν το κιφ χρησιμοποιώντας grinders και δίσκους κοσκινίσματος, πράγμα που σημαίνει πως τα τριχίδια που βρίσκονται πάνω τους δεν εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες. Έτσι και μερικά συμπυκνώματα που παράγονται με ορισμένες μεθόδους, δε φτάνουν στο σημείο της αποκαρβοξυλίωσης.

Για να διασφαλίσετε πως το κιφ και τα συμπυκνώματα σας έχουν τη μέγιστη δραστικότητα, προτείνουμε την ίδια διαδικασία που αναφέραμε παραπάνω, ώστε να αποκαρβοξυλιώσετε τα άνθη σας/το κιφ σας.

Πώς να αποκαρβοξυλιώσετε την κάνναβη

Για τους καπνιστές, αλλά και τους ατμιστές, η αποκαρβοξυλίωση συμβαίνει φυσικά κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης. Αν και πρόκειται για μια λιγότερο ραφιναρισμένη μέθοδο σε σχέση με όσες αναφέραμε παραπάνω, η ανάφλεξη της κάνναβης αποκαρβοξυλιώνει τα κανναβινοειδή και τα τερπενία ακαριαία, επιτρέποντας σας να επωφεληθείτε άμεσα από τα αποτελέσματα. Ωστόσο, η υπερβολική θερμότητα που παράγεται μέσω της καύσης καταστρέφει μερικά ευεργετικά μόρια. Το άτμισμα είναι πιο ελεγχόμενο. Η συσκευή θερμαίνεται ώστε να ενεργοποιήσει το THC, τα κανναβινοειδή και τα τερπένια κοντά στο σημείο βρασμού τους, προστατεύοντας τα από την υπερβολική θερμότητα και προσφέροντάς σας μια ολοκληρωμένη εμπειρία σε κάθε τζούρα.

Πώς να αποκαρβοξυλιώσετε την κάνναβη
  • Μέθοδος Φούρνου

Η πιο κοινή μέθοδος αποκαρβοξυλίωσης της κάνναβης, ειδικά για την παρασκευή βρώσιμων ειδών είναι το "ψήσιμο" στον φούρνο. Αυτά είναι τα βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσετε:

  1. Αλέστε την κάνναβη μέχρι να γίνει αρκετά ψιλή, ώστε να μπορεί να απλωθεί ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια.
  2. Απλώστε μια λαδόκολλα πάνω στο ταψί που θα χρησιμοποιήσετε
  3. Απλώστε την αλεσμένη κάνναβη πάνω στο χαρτί, διασφαλίζοντας πως έχει κατανεμηθεί ομοιόμορφα.
  4. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 115℃ και τοποθετήστε το ταψί για 45 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας την κάνναβη στο μεσοδιάστημα.
Μέθοδος Φούρνου

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τη θερμοκρασία του φούρνου σας καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Το ψήσιμο των ανθών σας σε υπερβολικά υψηλή θερμοκρασία μπορεί να σας φαίνεται πως θα κάνει την ίδια δουλειά γρηγορότερα, αλλά πολύ πιθανόν να καταστρέψει τα κανναβινοειδή και τα τερπένια. Το ψήσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι συνήθως ο πιο ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος, ώστε να πραγματοποιήσετε την αποκαρβοξυλίωση.

Αν και αυτή είναι η πιο συχνή μέθοδος (και πολλοί θα έλεγαν πως είναι και η ευκολότερη), υπάρχουν αρκετές ακόμη για να αποκαρβοξυλιώσετε την κάνναβή σας.

  • Μέθοδος Φούρνου Μικροκυμάτων

Αν δε διαθέτετε 45 λεπτά για να ψήσετε την κάνναβη σας στον φούρνο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον φούρνο μικροκυμάτων για να κάνετε την ίδια δουλειά.

  1. Όπως με την προηγούμενη μέθοδο, αλέστε την κάνναβη σας μέχρι τα τρίμματα να έχουν μεσαίο πάχος. Τοποθετήστε τα σε ένα σκεύος ή μπολ για φούρνο μικροκυμάτων.
  2. Ενεργοποιήστε τον φούρνο στην ένδειξη HIGH για 90 δευτερόλεπτα.
  3. Βγάλτε την κάνναβη και μυρίστε την. Θα πρέπει να αναβλύζει έντονα αρώματα, αλλά όχι να μυρίζει καμένο. Αν δε συμβαίνει κάτι τέτοιο, ανακατέψτε την και ξαναβάλτε την πίσω στον φούρνο για άλλα 60–90 δευτερόλεπτα.
Μέθοδος Φούρνου Μικροκυμάτων

Το ψήσιμο της κάνναβης στον φούρνο μικροκυμάτων είναι λίγο πιο δύσκολο από αυτό στον φούρνο, καθώς δεν μπορείτε να ελέγξετε τη θερμοκρασία. Επιπλέον, οι φούρνοι μικροκυμάτων έχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ τους, οπότε θα πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε αυτή τη μέθοδο.

Αν ανησυχείτε μήπως κάψετε τα άνθη σας, χρησιμοποιήστε ένα πρόγραμμα χαμηλότερης έντασης στον φούρνο μικροκυμάτων και ψήστε την κάνναβη για περισσότερη ώρα.

Πάντα, όμως, να είστε κοντά, επιβλέποντας την κατάσταση, ώστε να μην καούν τα άνθη.

Όποια μέθοδο κι αν επιλέξετε για να αποκαρβοξυλιώσετε την κάνναβή σας, να θυμάστε ένα πράγμα: χαμηλή ένταση και μεγάλη διάρκεια. Η χρήση υψηλών θερμοκρασιών για να θερμάνετε γρήγορα τα άνθη μπορεί να κάψει τα τερπένια και τα κανναβινοειδή, καταστρέφοντας έτσι τη δραστικότητα και το άρωμα τους. Παραμείνετε σε χαμηλές θερμοκρασίες και πάρτε τον χρόνο σας, ώστε να διασφαλίσετε πως θα έχετε ένα τέλεια ενεργοποιημένο προϊόν, έτοιμο για χρήση σε όλες τις αγαπημένες σας συνταγές.

  • Μέθοδος Sous-vide

Αυτή η μέθοδος είναι η δεύτερη στις προτιμήσεις μας μετά από τη μέθοδο του φούρνου. Επειδή το νερό βράζει στους 100℃ είναι σχεδόν αδύνατο να κάψετε την κάνναβη με αυτόν τον τρόπο. Επιπλέον, επειδή απαιτείται η χρήση θερμομέτρου, θα έχετε τον πλήρη έλεγχο της θερμοκρασίας, διασφαλίζοντας πως θα ενεργοποιήσετε τα άνθη σας χωρίς να τα κάψετε

Αυτά είναι τα βήματα για να αποκαρβοξυλιώσετε την κάνναβή σας χρησιμοποιώντας τη μέθοδο sous-vide:

  1. Αλέστε την κάνναβη σας μέχρι τα τρίμματα να έχουν μεσαίο πάχος, τοποθετήστε τη στη σακούλα sous-vide και κλείστε την αεροστεγώς.
  2. Αν έχετε ειδικό φούρνο sous-vide ενεργοποιήστε τον στους 95℃ βάζοντας μέσα την σακούλα και να βράσει για 1 ώρα. Αν πάλι δεν έχετε ειδικό φούρνο, χρησιμοποιήστε ένα τηγάνι με νερό φέρνοντας το σε βράση.
  3. Μόλις ξεκινήσει να βράζει το νερό, χαμηλώστε την ένταση και χρησιμοποιήστε θερμόμετρο ώστε να κρατήσετε τη θερμοκρασία στους 95–100℃.
  4. Τοποθετήστε την αεροστεγώς κλεισμένη σακούλα με την κάνναβη μέσα στον νερό και αφήστε την εκεί για περίπου 60 λεπτά.

Στη μέθοδο αυτή, η υπομονή είναι το κλειδί για την επιτυχία. Χρειάζεται περισσότερος χρόνος, αλλά τα αποτελέσματα θα ανταμείψουν τον κόπο σας.

  • Φυσική Μέθοδος

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως η κάνναβη αποκαρβοξυλιώνεται φυσικά με το πέρασμα του χρόνου. Η έκθεση της στα στοιχεία της φύσης είναι αρκετή, ώστε να προκαλέσει τη μετατροπή του THCA σε THC και του THC στο κανναβινοειδές CBN. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή είναι εξαιρετικά χρονοβόρα, οπότε η θερμότητα είναι σχεδόν απαραίτητη για να την επιταχύνετε. Όποια και αν είναι η μέθοδος που θα διαλέξετε, πάντως, η αποκαρβοξυλίωση είναι απαραίτητη αν θέλετε να "ξεκλειδώσετε" τις ψυχοτρόπες επιδράσεις της κάνναβης.

Ειστε 18 χρονων ή ανω;

Το περιεχόμενο στη σελίδα RoyalQueenSeeds.com είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες και απευθύνεται μόνο σε όσους ανήκουν στο ηλικιακό εύρος που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τη νομοθεσία της χώρας σας.

Πατώντας το ΕΙΣΟΔΟΣ επιβεβαιώνετε πως
είστε
18 χρονών ή άνω.